Aromatyczna, ziołowa oliwa

Istnieje kilka sposobów przygotowania aromatycznej oliwy. Można użyć do tego ulubionych ziół np: szałwii, bazylii czy mięty lub pikantnych papryczek i czosnku.

aromatyczna,-ziolowa-oliwa

Jednym z najszybszych sposobów jest zmiksowanie lub poszatkowanie ziół i zalanie ich oliwą. Oliwa jest gotowa do spożycia w zasadzie od razu po przygotowaniu. Można także zalać całe liście ziół  lub kawałki papryczek  i pozostawić je na kilka tygodni w oliwie. Należy wtedy co jakiś czas wstrząsnąć miksturę.

aromatyczna,-ziolowa-oliwa-3

Ja zmiksowałam liście szałwii, zalałam je oliwą z oliwek i przelałam przez sitko. Tak przygotowana oliwa , stanowi świetna bazę do sosu sałatkowego, oraz sosu do spaghetti i makaronu a także przyprawę do mięsa.

To także świetny sposób gdy wyjeżdżamy i nikt nie jest w stanie zająć się naszym zielnikiem, w ten sposób zioła przetrwają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *