bajaderki z whiskey

Eksperymentowałam wczoraj z ciastem czekoladowym, wszystko szło dobrze, piękny zapach itd.  Ciasto jednak rosło niemrawo okazało się zakalcem, nie będę dochodzić dlaczego, bo dzięki tej wpadce powstały pyszne bajaderki. Ciasto powstało jak fenix z popiołów! Smacznego:)

Składniki:

  • ok 500, 600 g ciasta, różnych rodzai, bez kremów
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki whiskey
  • migdały, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier lub cukier puder i podgrzewamy aż się rozpuści, co chwilę mieszając.
  • Gdy cukier się rozpuści ściągamy z gazu dodajemy kakao i wodę i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia
  • Ciasto, można dodać także herbatniki, gnieciemy rękami
  • Do ciasta dodajemy whiskey i orzechy np. migdały
  • Z masy formujemy dowolnej wielkości kule, które obtaczamy w orzechach, wiórkach kokosowych lub gorzkim kakao

Bajaderki wyszły bardzo słodkie, bo ciasto z którego je robiłam było bardzo słodkie. Wiele  zależy od ciast z jakich robimy ten deser, aby był bardziej winny można dodać dżemu lub konfitury. Dzięki bajaderkom ciesze się że ciasta czasem nie wychodzą:)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *