Brownies z jabłkami i malinami

Lubię brownies, ale jeszcze bardziej lubi je moja siostra, moja siostra lubi także maliny, tak więc często zdarza mi się  stosować to połączenie – kwaśne owoce i bardzo czekoladowe ciasto.

brownies-z-jablkami-i-malinami-4

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 300 g cukru
  • 100 g maki
  • 1 jabłko
  • 250 g malin

brownies-z-jablkami-i-malinami-5

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie brownies jest bardzo proste i dość szybkie. Jest to ciasto które możemy upiec gdy chcemy mieć pewność , że wyjdzie, bo bardzo trudno zepsuć brownies.
  2. W garnuszku roztapiamy masło z 3 tabliczkami gorzkiej czekolady. Garnek trzymamy na małym ogniu do momentu aż składniki połączą się. Następnie dodajemy cukier i trzymamy na małym ogniu jeszcze prze 3 minuty co jakiś czas mieszając masę. Odstawiamy czekoladową masę do przestygnięcia.
  3. Gdy masa będzie letnia  wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i nadal miksujemy.
  4. Maliny myjemy, jabłko obieramy i kroimy w plastry.
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy ciasto i układamy na nim owoce.
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-35 minut.

brownies-z-jablkami-i-malinami-7

2 Responses to Brownies z jabłkami i malinami

  1. Mnia… tego mi właśnie było trzeba. Uwielbiam takie przepisy. Jesteś boska! Dziękuję i pozdrawiam

  2. Zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie. Ja bym może zredukował nieco cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *