Brownies z malinami podawane z sosem malinowym

Nie potrafię odpuścić kolejnych wariacji na temat brownies, zawładnęło mną to ciasto, dzisiaj podawane z sosem malinowym, dla wszystkich malinomaniaków.

brownies-z-malinami-podawane-z-sosem-malionowym-4

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (70 %)
  • 1 kostka masła
  • 250 g fruktozy ( lub ok 300 g cukru)
  • 100 g migdałów
  • ok 300 g malin ( ja użyłam mrożonych)
  • 100 g mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 4 jajka

brownies-z-malinami-podawane-z-sosem-malionowym-5

Przygotowanie:

  1.  Na małym ogniu rozpuszczamy masło  z 2 tabliczkami czekolady, gdy się rozpuszczą dodajemy fruktozę ( lub cukier) i ściągamy z kuchenki. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Gdy masa czekoladowa przestygnie wbijamy do niej po jednym jajku i dokładnie miksujemy, dodajemy również 1 kopiastą łyżkę kakao, oraz mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Na koniec do ciasta dodajemy płatki migdałów, ok 70 g , resztę zostawiamy do posypania ciasta. Możemy użyć innych orzechów które lubimy.
  4. Blachę smarujemy masłem, wylewamy na nią ciasto, na wierzchu układamy ok 200 g malin i posypujemy całość resztą migdałów. Pieczmy je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Maliny które pozostały rozgniatamy widelcem i słodzimy 1 łyżką fruktozy, przed podaniem możemy trochę podgrzać sos i ciasto podać z ciepłym sos i lodami waniliowymi.

brownies-z-malinami-podawane-z-sosem-malionowym-7


2 thoughts on “Brownies z malinami podawane z sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website