Bułka zapiekanka z jajkiem, łososiem i rukolą

Proponuję kolejną alternatywę dla ciężkiego Wielkanocnego śniadania, lub wspaniałe śniadanie do łóżka dla ukochanej osoby, a także świetna przekąską do wieczornego filmu.  Jest to także przekąska świetnie nadająca się na przyjęcia lub wizyty niezapowiedzianych gości. W zamrażarce zawsze mam zamrożone kajzerki lub inne bułeczki. Farsz do nich jest już kwestią naszej fantazji lub/i upodobań gości. Zamiast rukoli możemy na przykład  użyć mrożonego szpinaku. Bułeczki podaję na ręcznie malowanych deseczkach.  Jeśli organizujemy przyjęcie dla dzieci na deseczkach możemy namalować imiona dzieci i ulubione postaci z bajek.

bulka-zapiekana-z-jajkiem-lososiem-i-rucola-7

Składniki:

  •  2 bułki ( np. kajzerki)
  • 2 plasterki łososia wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • garść rukoli
  • sól

bulka-zapiekana-z-jajkiem-lososiem-i-rucola-6Przygotowanie:

  1. Z bułeczek ścinamy czapeczki i wyciągamy środek bułki. Podpiekamy w piekarniku około 3 minut w temperaturze 180 stopni, tak by bułki się zagrzały.
  2. W każdej bułce układamy kilka listków rukoli, na nich po łyżeczce śmietany, solimy. następnie po plasterku łososia, na wierzch wbijamy jajko.
  3. Bułeczki zapiekamy około 20 – 25 Minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by  żółtko jajka pozostało płynne. Bułeczki podajemy ze świeżą rukolą.

bulka-zapiekana-z-jajkiem-lososiem-i-rucola-8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *