cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

  • 100-150 g makarnu cannelloni
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g sera feta
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Sos: 200 ml jogurtu naturalnego greckiego mieszamy z 2 łyżkami szpinaku, pokrojonym serem gorgonzola, sos pieprzymy i solimy.

Do tej potrawy możemy użyć szpinaku świeżego bądź mrożonego, jeśli używamy mrożonego musimy go rozmrozić. Po rozmrożeniu dodajemy do  niego pokruszony ser feta, czosnek oraz pieprz. Napełniamy farszem cannelloni bardzo dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy całość pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki i solimy do smaku.

Cannelloni zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 min. Ja zapiekałam je 30 minut, po 20 minutach pieczenia pod przykryciem wyciągnęłam, zalałam wcześniej przygotowanym sosem i zapiekłam jeszcze 10 min bez przykrycia.\

Potrawa nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje. Smacznego!


Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *