ciasteczka z kleiku ryżowego z migdałami i wiórkami kokosowymi

To kolejny mój i mamowy eksperyment, nie mogłyśmy znaleźć przepisu , wiec tak sobie na oko zaczęłyśmy szaleć. No i się udało!!!

Składniki:

  • 140 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 160 g kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka łyżek migdałów, lub płatków migdałów

Przygotowanie:

Z masła, cukru i  żółtek ucieramy gładką masę. Gdy cukier będzie już dobrze utarty dodajemy kleik ryżowy oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy razem z kokosem. Delikatnie mieszamy . Z ciasta formujemy małe kuleczki które dekorujemy migdałami.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni , ok. 20 minut. Ciasteczka mają się zarumienić.

Ciasteczka nie są bardzo słodkie, jeśli ktoś jest dużym słodkolubem może dodać więcej cukru lub polać ciasteczka kajmakiem 🙂

Comments

  1. Mateusz

    Pokazałem mamie ten przepis…stwierdziła że zaraz idzie do kuchni piec ciasteczka 🙂 …a ja jestem łakomczuchem więc na pewno się na nie pokuszę 🙂

Leave a Reply to Mateusz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.