Powoli dopada mnie świątecznie szaleństwo ciasteczkowe, mam tylko nadzieję, że te ciasteczka przetrwają do świąt.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru + cukier puder do posypania ciasteczek
- 100 g migdałów
- 1 żółtko
- ok. 50 ml likieru jajecznego ( lub brandy)
Przygotowanie:
Masło i cukier puder ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy żółtko, likier jajeczny , nadal ucierając. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę i zmielone migdały bez skórek. ( ja zmieliłam płatki migdałów). Wyrabiamy miękkie , elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na około 18 kawałków, ciasteczka wychodzą wtedy dość duże, można je zrobić nieco mniejsze. Z każdego kawałka formujemy rękami kształtne ciasteczko. Ciasteczka układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Mają być rumiane.
Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, dajemy im trochę przestygnąć i posypujemy grubą warstwą cukru pudru.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku z zapasem cukru pudru na dnie, by każdy kto ma na to ochotę, mógł sobie go dodać do ciasteczka.
Comments
Ale smakowite i aromatyczne!
Cudowne 🙂
Zapisuję do zrobienia 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia