Ciasto cytrynowe

Uwielbiam proste desery, fascynują mnie najprostsze ciasta. Oto jedno z nich, cytrynowy biszkopt z lukrem, myślę że prowadzi  w rankingu deserów, szczególnie ze zaraz mrozy i cukier jest nam potrzebny by je przetrwać:)

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:

Umytą cytrynę obieramy ze skórki i miksujemy w malakserze z cukrem. Następnie ucieramy tak przygotowany cukier ze skórka cytrynową z masłem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ostrożnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia nadal mieszając. Na koniec dodajemy 4 łyżki śmietany i mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem ( moja forma ma 20 cm średnicy). Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.

Do miseczki wsypujemy cukier puder, powoli dodajemy cytrynę oraz wodę i dokładnie mieszamy. Mój lukier wyszedł niestety z drobinkami cukru, bo nie miałam w domu cukru pudru i sama mieliłam cukier, nie zmieliłam go dostatecznie dobrze. Mimo to ciasto jest pyszne.

Comments

  1. Mateusz

    Uwiebiam jeść 🙂
    Nie będę tego ukrywał…pomimo tego iż jestem chudy (szczupły to mało powiedziane) uwielbiam takie smakołyki jak ciasta,cukierki, itd.
    Więc jak patrzę na ten artykuł od razu robię się głodny i mam ochotę na ciasto 🙂

  2. Inci

    No nie podałaś ile cukru…
    Niemniej właśnie robię to ciasto – cukru dałam niepełną szklankę – zobaczymy jak wyjdzie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.