Uwielbiam proste desery, fascynują mnie najprostsze ciasta. Oto jedno z nich, cytrynowy biszkopt z lukrem, myślę że prowadzi w rankingu deserów, szczególnie ze zaraz mrozy i cukier jest nam potrzebny by je przetrwać:)
Składniki:
- 1 cytryna
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- 175 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Umytą cytrynę obieramy ze skórki i miksujemy w malakserze z cukrem. Następnie ucieramy tak przygotowany cukier ze skórka cytrynową z masłem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ostrożnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia nadal mieszając. Na koniec dodajemy 4 łyżki śmietany i mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem ( moja forma ma 20 cm średnicy). Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, powoli dodajemy cytrynę oraz wodę i dokładnie mieszamy. Mój lukier wyszedł niestety z drobinkami cukru, bo nie miałam w domu cukru pudru i sama mieliłam cukier, nie zmieliłam go dostatecznie dobrze. Mimo to ciasto jest pyszne.
Comments
Uwiebiam jeść 🙂
Nie będę tego ukrywał…pomimo tego iż jestem chudy (szczupły to mało powiedziane) uwielbiam takie smakołyki jak ciasta,cukierki, itd.
Więc jak patrzę na ten artykuł od razu robię się głodny i mam ochotę na ciasto 🙂
A ile tego cukru? Bo rozumiem , że cukier puder jest do polewy.
Jakoś mało czytelny ten przepis 🙁
No nie podałaś ile cukru…
Niemniej właśnie robię to ciasto – cukru dałam niepełną szklankę – zobaczymy jak wyjdzie…