Ciasto truskawkowo-jabłkowo-bananowe

Pierwsze tej wiosny ciasto owocowe, tak miałam na nie ochotę , że nie potrafiłam się powstrzymać i powstało zanim tak na prawdę nadeszła wiosna:)

ciasto-truskawkowo-jablkowo-bananowe-6

 

Składniki:

  •  150 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 ml mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • ok. 250 g owoców ( 6 dużych truskawek, 1 jabłko 1 banan)
  • margaryna do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do wysypania formy

ciasto-truskawkowo-jablkowo-bananowe-3

 

Przygotowanie:

  1. Margarynę, jajka i mleko wyciągamy z lodówki na minimum pół godziny przed planowanym przygotowywaniem ciasta.
  2. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę,dodajemy 1/2 laski wanilii, gdy te składniki połączą się dodajemy do masy stopniowo po jednym jajku , nadal ucierając.
  3. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę z proszkiem i solą dodajemy do masy, na przemian z mlekiem.  Miksujemy do momentu aż składniki połączą się.
  4. Owoce myjemy, jabłka i banany obieramy. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i oprószamy mąką.
  5. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i wysypujemy bułka tartą , ciasto wykładamy do formy, a na cieście układamy owoce.
  6. Ciasto pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po dwudziestu kilku minutach możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

ciasto-truskawkowo-jablkowo-bananowe-9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *