Ciasto waniliowe z malinami

Męczę ostatnio te maliny i jakoś mi nie brzydną. Uwielbiam no po prostu je uwielbiam. Być może dopiero sezon na truskawi wyprze z mojej kuchni mrożone maliny, kto wie 🙂 Zapraszam kochani na ciasto które w swoim smaku przypomina mi troszkę sękacza, smacznego!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ( lub 1 laska wanilii)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mrożonych malin ( chyba , że mamy świeże oczywiście)
  • 1 łyżka kaszy manny ( do wysypania foremki)

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Całe jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera , aż do momentu gdy całkowicie się połączą. Trwa to mniej więcej 10 minut ( miksujemy na wysokich obrotach).
  2.  Gdy jajka połączą się z cukrem dodajemy do nich przestudzone masło, mieszamy, następnie dodajemy śmietanę w temperaturze pokojowej i miksujemy. Do masy dodajemy także wanilię lub cukier z prawdziwą wanilią.
  3.  Mąkę przesiewamy z dodatkiem proszku do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
  4. Formę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Ciastu wylewamy do formy na wierzchu układamy mrożone maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut ( wszystko zależy od naszego piekarnika). Przed wyciagnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *