Ciasto z jabłkami, kruszonką, migdałami i cynamonem

Warto mieć w zanadrzu przepis na to szybkie i pyszne ciasto. Upiekłam je na fruktozie by mój mąż mógł je jeść, i w tym wypadku był to strzał w 10. Fruktoza trochę inaczej zachowuje się w piekarniku niż cukier, ciasto ściemniało i przypomina nieco miodownik. W tym wypadku fruktoza dodała ciastu charakteru.ciasto-z-jablkami-kruszonka-i-migdalami-2

Składniki:

ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szklanka fruktozy ( lub cukru)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu lub tyle ile lubimy:)

kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 70 g płatków migdałów

ciasto-z-jablkami-kruszonka-i-migdalami-4

ciasto-z-jablkami-kruszonka-i-migdalami-10

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijam mikserem z fruktozą ( lub cukrem) , do momentu aż składniki połączą się.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Dodajemy sypkie składniki do jaj utartych z cukrem i miksujemy.
  4. Na koniec do ciasta dodajemy olej i także wszystko miksujemy.
  5. By przygotować kruszonkę do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz dodajemy margarynę, palcami zacieramy kruszonkę.
  6. Jabłka obieramy i kroimy w dowolnego kształtu kawałeczki.
  7. Formę wielkości ok 25 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do formy ciasto, układamy na nim jabłka , posypujemy je cynamonem i kruszonką, a na samym wierzchu płatkami migdałów.
  8. Ciasto pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

ciasto-z-jablkami-kruszonka-i-migdalami-6ciasto-z-jablkami-kruszonka-i-migdalami-8

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *