Crumble z gruszkami, jabłkami jeżynami i wanilią

Uwielbiam klimat tego jesiennego deseru, szczypta nonszalancji i mnóstwo rozkoszy podczas jedzenia, a jaki zapach podczas pieczenia:) Crumble po prostu nie może się znudzić i spowszednieć! za każdym razem zachwyca mnie na nowo nie tylko smakiem ale i prostotą.

crumble-z-gruszkami-jablkami-jezynami-i-wanillia-3

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 3 gruszki
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 10 łyżek maki krupczatki
  • 50 g masła
  • 1/2 strąka wanilii
  • 4 łyżki płatków migdałów

crumble-z-gruszkami-jablkami-jezynami-i-wanillia-5

Przygotowanie:

  1. Jabłka i gruszki myjemy i obieramy ze skórki, oraz kroimy w kostkę. Jeżyny rozmrażamy.  Wszystkie owoce mieszamy,układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy 2 łyżeczkami cukru pudru.
  2. Wanilię nacinamy i wyskrobujemy nożem nasiona, dodajemy je do owoców.
  3. Nastepnie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy cukier puder z krupczatką, dodajemy masło i zacieramy palcami. Kruszonką posypujemy owoce.
  4. Crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut, wyciągamy posypujemy migdałami i pieczemy kolejnych 8-9 minut. Deser jest pyszny na ciepło i zimno 🙂 Miła powstać do niego sos waniliowy , ale nie zdążyłam.

crumble-z-gruszkami-jablkami-jezynami-i-wanilia-4

Comments

Leave a Reply to pełna lodówka Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.