Crumble z migdałami

Pewnie nawet nie powinnam się przyznawać, ale do jednej z miseczek, zanim włożyłam je do piekarnika, dorwała się moja młodsza suczka  i zgrabnie powyjadała kruszonkę. Zaczynam podejrzewać, że owoców nie lubi. Skruchy nie wykazała, za to jej język jeszcze długo wyrażał aprobatę, oblizując dokładnie cały pyszczek. Muszę coś zrobić z małym szatanem, bo Norisia wie jak zdobywać jedzenie! Musiałam dzięki Niej  powtórzyć czynność wyrabiana kruszonki, ostatecznie wyszło super, no i udało mi się ochronić deser przed żarłoczną bestią!

crumble-z-migdalami-1

 

Składniki dla 2 osób:

  • 1 jabłko
  • 2 kiwi
  • 6 dużych truskawek
  • 10 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g masła
  • garść płatków migdałów

crumble-z-migdalami-5

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce myjemy, a jabłko i kiwi obieramy ze skórki. Następnie wszystkie owoce kroimy w kostkę podobnej wielkości.
  2. Mąkę i cukier puder mieszamy w misce, dodajemy pokrojone zimne masło. Zacierami palcami.
  3. Owoce układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Po około 7 minutach pieczenia w piekarniku posypujemy crumble płatkami migdałów i zapiekamy kolejnych 8 minut. W sumie mają się piec około 15 minut, jeśli ktoś woli bardziej przyrumienioną kruszonkę, można je piec nieco dłużej.

crumble-z-migdalami-2


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *