Cytrynowe muffinki z malinami

Gdy zimą tęsknię za latem wyciągam z zamrażalnika maliny. Nie ważne co z nimi zrobię, namiastka lata pojawi się w naszym domu. cytrynowe ciasto z malinami to prawie pełnia lata a na pewno pełnia szczęścia. Zróbcie sobie małą przyjemność w ten zimowy dzień.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki malin ( mogą być mrożone)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki czyli mąkę , cukier i proszek do pieczenia oraz skórka otarta z cytryny łączymy w dużej misce.
  2. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej) czyli: jaja, jogurt oliwę, sok z cytryny dokładnie je mieszamy.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych mieszamy za pomocą szpatułki.
  4. Papilotki do muffinek wkładamy do foremek. Foremki wypełniamy ciastem do wysokości 2/3. Na wierzchu układamy maliny ( jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy).
  5. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. przed wyciagnięciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Możemy je posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *