Domowy budyń z prawdziwą wanilią to deser którego powinien spróbować każdy. Z dodatkiem fruktozy i owoców jest także dużo zdrowszy. Idealny do listopadowej pysznej herbatki. Zapraszam:)
Składniki :
- 2 pełne szklanki mleka 3,2 %
- 3 łyżki fruktozy
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 owoc kaki
- 2 szczypty mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Z 1/2 litra mleka ( z dwóch szklanek) odlewamy 1/2 szklanki , resztę zagotowujemy w garnuszki. Do mleka w garnuszku dodajemy fruktozę oraz nasiona wanilii. Aby wydostać nasiona wanilii nacinamy ja wzdłuż i wyskrobujemy je ze środka nożem.
- do 1/2 szklanki zimnego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka, składniki miksujemy.
- Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować, wlewamy do niego mleko z żółtkami i mąką ziemniaczaną. w trakcie wlewania cały czas mieszamy składniki do momentu aż budyń ponownie zawrze. Ściągamy go wtedy z kuchenki.
- Budyń przelewamy do miseczek.
- Dojrzały owoc kaki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy około 3 minuty doprawiamy cynamonem.
- Budyń podajemy z owocami.
Comments
Uwielbiam kaki , a z domowym budyniem musiało być wspaniałe !
wspaniałości!
Podoba mi się ogromnie – takie jest ładne i delikatne 🙂