Domowy kisiel pomarańczowy

Domowy kisiel ton  sposób na wyczarowanie ” czegoś dobrego” gdy akurat nic nie mamy w domu. Można go zrobić w zasadzie ze wszystkich owoców. Ja lubię gdy jest sezonowy a ten pomarańczowy cudnie wpasowuje się w panujący już wszędzie świąteczny klimat. tak wiec poczęstujemy dziś Mikołaja pomarańczowym kisielem 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 0,5 pomarańczy

Przygotowanie:

  1. 1,5 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu. O,5 szklanki soku zostawiamy.
  2. Mąkę ryżową rozprowadzamy w pozostałej części soku.
  3. Gdy sok z ksylitolem zacznie wrzeć dodajemy do garnuszka sok z mąką ryżową i cały czas energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kisiel chwilkę gotujemy mieszając.
  4. Deser rozlewamy do salaterek i ozdabiamy kawałkami pomarańczy, podajemy na ciepło lub na zimno.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website