Drożdżowe bułeczki z corregio, oliwkami i szynką szwarcwaldzką

Mam wspaniałych ludzi wokół siebie, wesoła sąsiadkę na przeciwko, która pomyślała o mnie i chce oddać w „moje dobre ręczę” stare przepisy zbierane 10 lat temu. Dobrą duszyczkę , która wysłała mi swoję rękodzieło, w ramach niespodzianki, by wywołać uśmiech na mojej twarzy. I rodzinę, która w wielkiej konspiracji, zorganizowała mi najlepszy prezent urodzinowy: jedziemy w góry!!! odcinamy się, zapominamy o problemach!! jestem szczęściarą!!!

drozdzowe-buleczki-z-corregio-oliwkami-i-szynka-szwarcwaldzka-7

Składniki:

ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g maki krupczatki
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru

dodatki:

  • 250 g twarogu corregio
  • ok 15 czarnych oliwek
  • garść świeżych listków bazylii
  • 2 plasterki suszonych pomidorów w oliwie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 10 plasterków szybki szwarcwaldzkiej
  • rozmaryn, zioła prowansalskie, sól

drozdzowe-buleczki-z-corregio-oliwkami-i-szynka-szwarcwaldzka-5drozdzowe-buleczki-z-corregio-oliwkami-i-szynka-szwarcwaldzka-1

 

Przygotowanie:

  1.  100 ml wody podgrzewamy, woda ma być ciepła ale nie gorąca. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę maki i odstawiamy zaczyn w cieple miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. W garnuszku roztapiamy masło dodajemy mleko, podgrzewamy aż składniki się połączą i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Mleko ma przestygnąć , ale nie być zimne. Gdy mleko przestygnie ,( nie może być za ciepłe bo wyjdzie jajecznica), roztrzepujemy jajko i dodajemy je do mleka.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąki, mieszamy je, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko z roztopionym masłem i jajkami . Zagniatamy ciasto, w przypadku ciasta drożdżowego im dłużej tym lepiej. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na około 1  1/2 godziny.
  4. W tym czasie przygotowujemy farsz . Do Miski wrzucamy oliwki, suszone pomidor, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wszystko rozdrabniamy blenderem. Kosztujemy, sprawdzamy czy farsz trzeba dosolić lub dopieprzyć.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy od niego po kawałeczki, Formujemy w dłoniach placuszek , układamy na nim farsz, następnie zaklejamy i formujemy bułeczkę. Na wierzchu każdej bułeczki układamy szynkę szwarcwaldzką.
  6. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

drozdzowe-buleczki-z-corregio-oliwkami-i-szynka-szwarcwaldzka-3

4 Responses to Drożdżowe bułeczki z corregio, oliwkami i szynką szwarcwaldzką

  1. wyglądają cudownie 😀

  2. świetny pomysł na pewno smaczne:)

  3. Przepis zainteresował mnie ze względu na szynkę szwarcwaldzką. Swojego czasu kupowałem ją w Lidlu 🙂 Kanapki smakowały rewelacyjnie, bułeczki zapewne też będą 🙂

  4. Ja takie włoskie smaki bardzo lubię. Może w przyszły weekend coś takiego sobie zrobię w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *