Drożdżowe bułeczki z grzybami

Uwielbiam drożdżowe ciasto, to chyba niesie się w genach. Mój roczny syn także nie potrafi przejść obok niego obojętnie, oczywiście dostał wersję bez grzybów, w zasadzie bez niczego i wcinał jak najlepszego banana czy innego ulubionego rarytaska. Ja bardzo lubię także piec drożdżowe, cała ta magia tak mnie pochłania, tak wycisza.

Składniki:

ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ok 1/2 szklanki wody
  • ok 50 g masła
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

nadzienie

  • 400 g pieczarek
  • 400 g grzybów leśnych ( mogą być mrożone)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Mleko delikatnie podgrzewamy, po podgrzaniu ma być letnie. Przelewamy je do większej miski dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę maki, wszystko mieszamy, przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Masło klarujemy.
  3. Do zaczynu z drożdży dodajemy mąkę, letnią wodę, sklarowane masło i zagniatamy. Jeśli zauważymy, że potrzeba podczas zagniatania dodajemy więcej letniej wody. Im dłużej będziemy zagniatać drożdżowe ciasto tym będzie lepsze. Gdy zagnieciemy cisto formujemy z niego kulkę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto drożdżowe rośnie, kroimy grzyby w plasterki i smażymy je na oliwie. Farsz doprawiamy ziołami, sola i pieprzem.
  5. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy z niego kawałeczek układamy na nim farsz zamykamy i wstawiamy do foremki. Bułeczki smarujemy oliwą posypujemy sezamem. Wypełnione bułeczkami foremki odkładamy na 15 minut do ponownego podrośnięcia.
  6. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 -30 minut ( w zależności od piekarnika).
  7. Bułeczki najlepiej smakują z barszczem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *