Drożdżowe bułeczki z pieczarkami, mozzarellą i pomidorem

Przygoda, przygoda każdej chwili szkoda:) Przed nami spontaniczny wypad na Jurę. Będzie ognisko, śpiewy, będą namioty, wspinaczki i wędrówki z psami, także raj:) oby tylko pogoda dopisała , bo na razie leje. Na takie okazje bułeczki drożdżowe są idealne:)

drozdowe-buleczki-z-pieczarkami-mozzarella-i-pomidorem-1

 

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy do ciasta + 2-3 do posmarowania formy
  • 300 g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 jajko do smarowania bułeczek
  • sól, pieprz

drozdowe-buleczki-z-pieczarkami-mozzarella-i-pomidorem-3

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy, rozprowadzamy w nim drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn i ciepłe mleko zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt twarde, jeśli trzeba dodajemy trochę wody. Z ciasta formujemy kule i smarujemy obficie oliwą. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  3. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Zostawiamy do przestygnięcia, wkrawamy do nich pomidora i mozzarellę. Farsz solimy, pieprzymy i dodajemy świeżej bazylii.
  4. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałeczki, w dłoniach formujemy placuszek, na którym układamy farsz, sklejamy tak by farsz nie mógł się wydostać ze środka.
  5. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem , posypujemy czarnuszką. Pieczemy je w 200 stopniach przez ok 20 minut.

drozdowe-buleczki-z-pieczarkami-mozzarella-i-pomidorem-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *