Jak pewnie można zauważyć uwielbiam drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem masła i jaj wyszło bardzo smaczne. Bułeczki ze szpinakiem idealnie nadadzą się na stok narciarski, w końcu mamy ferie:)
Składniki:
ciasto drożdżowe
- 700 g maki pszennej + mąka do podsypywania
- 100 ml wody
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- sól
farsz
- 500 g mrożonego szpinaku
- 1 kulka sera mozzarella
- 100 g sera żółtego np. Gouda
- 2 żółtka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- oliwa do smarowania formy
- 1 całe jajko do smarowania bułeczek
Przygotowanie:
- 100 ml wody podgrzewamy, woda ma być ciepła ale nie gorąca. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę maki i odstawiamy zaczyn w cieple miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- W garnuszku roztapiamy masło dodajemy mleko, podgrzewamy aż składniki się połączą i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Mleko ma przestygnąć , ale nie być zimne. Gdy mleko przestygnie ,( nie może być za ciepłe bo wyjdzie jajecznica), roztrzepujemy jajka i dodajemy je do mleka.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko z roztopionym masłem i jajkami oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto, w przypadku ciasta drożdżowego im dłużej tym lepiej. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.
- Do rozmrożonego szpinaku dodajemy pokrojone w kosteczkę sery, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz żółtka ,całość doprawiamy solą i mieszamy.
- Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, rozciągamy , umieszczamy w nich farsz , zaklejamy i odstawiamy je na kolejnych 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
- Bułeczki układamy na posmarowanej oliwą foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Comments
Te ze szpinakiem… Pycha ;D
Uwielbiam szpinak ! Musi być pyszne 🙂
Pyszne ! 😀
Ile mniej więcej sztuk wychodzi Ci z tego przepisu?
Author
ok 12 dość dużych bułeczek:)
Prezentują się bardzo smacznie 🙂