Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

Jak pewnie można zauważyć uwielbiam drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem masła i jaj wyszło bardzo smaczne. Bułeczki ze szpinakiem idealnie nadadzą się na stok narciarski, w końcu mamy ferie:)
drozdzowe-buleczki-ze-szpinakiem-1

Składniki:

ciasto drożdżowe

  • 700 g maki pszennej + mąka do podsypywania
  • 100 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

farsz

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 100 g sera żółtego np. Gouda
  • 2 żółtka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa do smarowania formy
  • 1 całe jajko do smarowania bułeczek

drozdzowe-buleczki-ze-szpinakiem-3

Przygotowanie:

  1.  100 ml wody podgrzewamy, woda ma być ciepła ale nie gorąca. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę maki i odstawiamy zaczyn w cieple miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. W garnuszku roztapiamy masło dodajemy mleko, podgrzewamy aż składniki się połączą i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Mleko ma przestygnąć , ale nie być zimne. Gdy mleko przestygnie ,( nie może być za ciepłe bo wyjdzie jajecznica), roztrzepujemy jajka i dodajemy je do mleka.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko z roztopionym masłem i jajkami oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto, w przypadku ciasta drożdżowego im dłużej tym lepiej. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na około 1  1/2 godziny.
  4. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy pokrojone w kosteczkę sery, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz żółtka ,całość doprawiamy solą i mieszamy.
  5. Od wyrośniętego ciasta odrywamy  kawałki ciasta, rozciągamy , umieszczamy w nich farsz , zaklejamy i odstawiamy je na kolejnych 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  6. Bułeczki układamy na posmarowanej oliwą foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

drozdzowe-buleczki-ze-szpinakiem-5

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply to Natalie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.