Eton mess z kiwi

Zabójczy eton mess według pomysłu Sophie Dahl ukradł moje serce. Tak na prawdę to po prostu cudowny,  słodki bałagan w małym pucharku.

eton-mess-z-kiwi-3

Składniki:

  • 5 białek
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 g śmietanki 30 %
  • 2-3 owoce kiwi ( lub inne kwaśne owoce)

eton-mess-z-kiwi-7eton-mess-z-kiwi-10

Przygotowanie:

  1. Jeśli na prawdę nie mamy czasu możemy kupić bezy w sklepie, warto jednak poświęcić chwilę by były one domowe.  Białka oddzielamy od żółtek  bardzo dokładnie. Białka ubijamy mikserem , po chwili dodajemy szczyptę soli, nadal miksujemy i stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do czasu aż masa zmieni się w gęstą pianę.
  2. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia a na nim bezę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy bezę w temperaturze 140 stopni, następnie obniżamy temperaturę i przez kolejnych 45 minut pieczemy w temperaturze 100 stopni. Bezę wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Śmietankę ubijamy mikserem.
  4. Do pucharków kruszymy bezę , dodajemy bitą śmietanę, oraz pokrojone kiwi i tworzymy słodki nieład. Smacznego:)

eton-mess-z-kiwi-1eton-mess-z-kiwi-5

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.