Zabójczy eton mess według pomysłu Sophie Dahl ukradł moje serce. Tak na prawdę to po prostu cudowny, słodki bałagan w małym pucharku.
Składniki:
- 5 białek
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 300 g śmietanki 30 %
- 2-3 owoce kiwi ( lub inne kwaśne owoce)
Przygotowanie:
- Jeśli na prawdę nie mamy czasu możemy kupić bezy w sklepie, warto jednak poświęcić chwilę by były one domowe. Białka oddzielamy od żółtek bardzo dokładnie. Białka ubijamy mikserem , po chwili dodajemy szczyptę soli, nadal miksujemy i stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do czasu aż masa zmieni się w gęstą pianę.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia a na nim bezę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy bezę w temperaturze 140 stopni, następnie obniżamy temperaturę i przez kolejnych 45 minut pieczemy w temperaturze 100 stopni. Bezę wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Śmietankę ubijamy mikserem.
- Do pucharków kruszymy bezę , dodajemy bitą śmietanę, oraz pokrojone kiwi i tworzymy słodki nieład. Smacznego:)
Comments
Prosty i szybki deserek i jaki pyszny 🙂
Baardzo kusi ten słodki bałagan w pucharku….;-)
Uwielbiam śmietanowe desery! 😀