Focaccia z koktajlowymi pomidorkami i pikantną papryczką

Ta włoska przystawka zachwyca mnie od pierwszego wejrzenia oraz z każdym kolejnym kęsem i każdą kolejną wersją.W prostocie tego pieczywa jest wielka siła. Lubię jednak urozmaicać je o kolejne dodatki, tym razem pomidorki i pikantna papryczka peperoni, do jednego z ciast dodałam nawet tuńczyka.

focaccia-z-pomidorkami-i-pikantna-papryczka-1

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pikantna papryczka peperoni
  • świeży tymianek oraz rozmaryn
  • opcjonalnie tuńczyk z puszki
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista

focaccia-z-pomidorkami-i-pikantna-papryczka-3

Przygotowanie:

  1. Po pierwsze przygotowujemy zaczyn: 100 ml ciepłej wody, łączymy z drożdżami, cukrem i 1 łyżka mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z mąką i ciepłą wodą, ciasto zagniatamy kilkanaście minut. obficie smarujemy je oliwą z oliwek i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją wielkość.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części , każdą rozwałkowujemy i umieszczamy w foremkach. Ciasto rozprowadzamy dodatkowo palcami po całej formie, robiąc przy ty niewielkie wgłębienia . W tych wgłębieniach zbierze się oliwa. Ciasto nakłuwamy widelcem , polewamy oliwą. Dodajemy także pomidorki koktajlowe, sól gruboziarnistą , tymianek i rozmaryn. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na kolejnych 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, focaccio pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego:)

focaccia-z-pomidorkami-i-pikantna-papryczka-5

Do drugiej formy dodałam także tuńczyka z puszki, wyszło pysznie:)

focaccia-z-pomidorkami-i-pikantna-papryczka-oraz-tunczykiem-1

Comments

  1. Post
    Author
    Pola

    Oczywiście świeże zioła które dostałam od Niemęża jeszcze:))) dodam , że uwielbiam dostawać świeże zioła:)

Leave a Reply to kulinarny-swiat Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.