Ta włoska przystawka zachwyca mnie od pierwszego wejrzenia oraz z każdym kolejnym kęsem i każdą kolejną wersją.W prostocie tego pieczywa jest wielka siła. Lubię jednak urozmaicać je o kolejne dodatki, tym razem pomidorki i pikantna papryczka peperoni, do jednego z ciast dodałam nawet tuńczyka.
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 pikantna papryczka peperoni
- świeży tymianek oraz rozmaryn
- opcjonalnie tuńczyk z puszki
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
Przygotowanie:
- Po pierwsze przygotowujemy zaczyn: 100 ml ciepłej wody, łączymy z drożdżami, cukrem i 1 łyżka mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z mąką i ciepłą wodą, ciasto zagniatamy kilkanaście minut. obficie smarujemy je oliwą z oliwek i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją wielkość.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części , każdą rozwałkowujemy i umieszczamy w foremkach. Ciasto rozprowadzamy dodatkowo palcami po całej formie, robiąc przy ty niewielkie wgłębienia . W tych wgłębieniach zbierze się oliwa. Ciasto nakłuwamy widelcem , polewamy oliwą. Dodajemy także pomidorki koktajlowe, sól gruboziarnistą , tymianek i rozmaryn. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na kolejnych 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, focaccio pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego:)
Do drugiej formy dodałam także tuńczyka z puszki, wyszło pysznie:)
Comments
No i oczywiście świeże zioła, które dodają aromatu focacci 🙂 nie mogę się doczekać tej pikantnej wersji ;D
Author
Oczywiście świeże zioła które dostałam od Niemęża jeszcze:))) dodam , że uwielbiam dostawać świeże zioła:)
Pyszności 🙂 w sam raz na piknik!
Wygląda fantastycznie!
Od jakiegoś czasu zbieram się za jej zrobienie, Twoje zdjęcia kuszą 🙂