Frittata z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i serem mozzarella

Frittata to niezawodny sposób, gdy nie mamy pomysłu na fajne śniadanie, lekki obiad lub ciekawy pomysł na przyjęcie. Pyszna, lekka i szybka w przygotowaniu, polecam ją także na jutrzejszą Sylwestrową Noc.

fritatta-z-krewetkami,-pomidorkami-i-serem-mozzarella-5

 

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek ( tygrysich lub koktajlowych)
  • ok 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka sera mozzarella
  • ok 6 ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • 60 ml mleka
  • szczypiorek
  • sól, oliwa z oliwek

fritatta-z-krewetkami,-pomidorkami-i-serem-mozzarella-3fritatta-z-krewetkami,-pomidorkami-i-serem-mozzarella

Przygotowanie:

  1. Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę wrzucamy na nią czosnek, a po około minutce rozmrożone krewetki. Krewetki solimy. Po kilku minutach dodajemy do krewetek pokrojone na ćwiartki pomidorki i smażymy 3-4 minutki. Patelnię ściągamy z kuchenki.
  2. 4 jajka roztrzepujemy dodajemy do nich mleko i nadal mieszamy, wszystko solimy.
  3. W żaroodpornych naczyniach układamy krewetki z pomidorkami i czosnkiem oraz pokrojoną mozzarellę. Wszystko zalewamy jajkami z mlekiem.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do dużej brytfanki nalewamy wody by miała dużą powierzchnię parowania, wkładamy ja do piekarnika. Frittatę ustawiamy piętro wyżej w piekarniku i pieczemy mniej więcej 15-20 minuta. Ja zapiekałam frittatę 17 minut.
  5. Podajemy ją na ciepło lub zimno ze szczypiorkiem, można ją także posypać świeżą kolendrą.

fritatta-z-krewetkami,-pomidorkami-i-serem-mozzarella-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *