Gnocchi z sosem grzybowym i rukolą

Zostałam wychowana przez absolutną fankę wszelakiego rodzaju kluseczek. Tak kluseczki to jedna z miłości mojej mamy i zamiłowanie to odziedziczyłam właśnie po niej. Nie obojętne także jest to że wychowałam się i mieszkam na śląsku , gdzie kluski śląskie to ważny element tradycji i kuchni nie tylko zadeklarowanych Ślązaków. Dziś wcale nie śląskie gnocchi.gnocchi-z-grzybami-i-rukola-1

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( jesiennych – nie młodych)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • ok 15 grzybów ( np. podgrzybków)
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 5-6 garści rukoli
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

gnocchi-z-grzybami-i-rukola-5

Składniki:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy się ugotują, jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Jeśli nie mamy paski dokładnie je ubijamy tłuczkiem.
  2. Do ziemniaków dodajemy 200 g mąki oraz jajko szybko zagniatamy ciasto.
  3. Z jeszcze ciepłego ciasta formujemy długie wałeczki o średnicy ok 2 cm. Wałeczki kroimy na ok 2-3 cm kawałki.
  4. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie , wyciągamy je z wody cedzakiem zaraz po wypłynięciu.
  5. Grzyby kroimy w plasterki podsmażamy na maśle, dodajemy śmietanę solimy oraz pieprzymy do smaku.
  6. Gnocchi podajemy z sosem grzybowym i rukolą.

gnocchi-z-grzybami-i-rukola-3

Comments

  1. tu-tusia

    Też uwielbiam wszelkie kluseczki, ale zupełnie nie mam talentu do ich robienia… O ile w smaku wychodzą smaczne, to kształtem sa tak koślawe, że wstyd publicznie pokazywać 😉
    Twoje są bardzo zgrabne!

  2. Budyniek

    to gnocci to jest to samo co kopytka? Myślałam, że gnocci czymś się różni, a skoro takie same składniki, przyrządzanie i proporcje to dlaczego gnocci a nie kopytka?

Leave a Reply to Budyniek Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.