Hiszpańska zupa pomidorowa

Składniki:

  •  4 pałki z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 papryka np. zółta
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pikantne papryczki chili
  • sól, pieprz, świeża bazylia
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą (ok. 1,5 litra) wrzucamy umyte elementy kurczaka i solimy lub dodajemy kostkę rosołowa, gotujemy ok. 30 min.

W tym czasie kroimy bardzo drobno cebulę i dusimy ok. 5 min, następnie dodajemy równie drobno pokrojoną paprykę i dusimy kolejnych 5 min. Do papryki i cebuli dodajemy pokrojone pomidory z puszki , całość dusimy jeszcze 10  min. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek , pikantne papryczki i pieprz.

Z wywaru mięsnego wyciągamy kurczaka  i wlewamy do niego zawartość patelni oraz dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Zupę należy zagotować i dosolić do smaku. Podajemy ją z pokrojonymi kawałkami kurczaka i świeżą bazylią. Idealnie nadaje się na długie jesienne i zimowe wieczory.

Zupę można ugotować także w wersji bezmięsnej, na wywarze z warzyw, podając z grzankami czosnkowymi. W wersji wegetariańskiej jest równie smaczna.



Comments

  1. Iza

    Uwielbiam zupy a jeśli już ma byc coś z pomidorami to już jestem w 7 niebie. Ten przepis musze koniecznie wypróbować:)
    Wygląda smakowicie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.