Odkąd jem śniadania z małym człowiekiem, a raczej jeśli mały człowiek pozwoli, często decyduję się na jaglankę lub owsiankę. Jaglanka posiada wiele walorów jednak najważniejszym z nich jest to , że oboje ochoczo do niej zasiadamy. Gdy mam wiecej czasu gotuję wcześniej kaszę jaglaną, najlepiej podprażyć ja przed gotowaniem na suchej patelni. Gdy czasu nie mam , co zdarza eis dosyć często sięgam po płatki jaglane, całkiem to fajny wynalazek 🙂 zapraszam:)
Składniki dla 1 osoby:
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 1 mała gruszka
- 1 małe jabłko
- 2 garście malin
- ok 15 migdałów
- 75 ml mleka ryżowego
- opcjonalnie łyżeczka miodu ( nie zawsze ją dodaję)
Przygotowanie:
- Jabłka i gruszki myjemy, obieramy oraz drobno kroimy. Do garnuszka nalewamy ok 100 ml wody dodajemy pokrojone jabłka, gruszki oraz maliny. Woda powinna przykrywać owoce, gotujemy je około 5-6 minut.
- Gdy owoce będą miękkie ( maliny rozgotowane) dolewamy do garnuszka ok 75 ml mleka ryżowego. Gdy zawartość garnuszka zawrze wsypujemy do niego płatki jaglane. Płatki gotujemy ok 3 minuty cały czas je mieszając.
- Jaglankę posypujemy czym dusza zapragnie, polecam : świeże owoce, orzechy, kokos, miód.