Jaglanka z malinami i gruszką

Odkąd jem śniadania z małym człowiekiem, a raczej jeśli mały człowiek pozwoli, często decyduję się na jaglankę lub owsiankę. Jaglanka posiada wiele walorów jednak najważniejszym z nich jest to , że oboje ochoczo do niej zasiadamy. Gdy mam wiecej czasu gotuję wcześniej kaszę jaglaną, najlepiej podprażyć ja przed gotowaniem na suchej patelni. Gdy czasu nie mam , co zdarza eis dosyć często sięgam po płatki jaglane, całkiem to fajny wynalazek 🙂 zapraszam:)

Składniki dla 1 osoby:

  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 1 mała gruszka
  • 1 małe jabłko
  • 2 garście malin
  • ok 15 migdałów
  • 75 ml mleka ryżowego
  • opcjonalnie łyżeczka miodu ( nie zawsze ją dodaję)

Przygotowanie:

  1. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy oraz drobno kroimy. Do garnuszka nalewamy ok 100 ml wody dodajemy pokrojone jabłka, gruszki oraz maliny. Woda powinna przykrywać owoce, gotujemy je około 5-6 minut.
  2. Gdy owoce będą miękkie ( maliny rozgotowane)  dolewamy do garnuszka ok 75 ml mleka ryżowego. Gdy zawartość garnuszka zawrze wsypujemy do niego płatki jaglane. Płatki gotujemy ok 3 minuty cały czas je mieszając.
  3. Jaglankę posypujemy czym dusza zapragnie, polecam : świeże owoce, orzechy, kokos, miód.

jaglanka zdrowe, pyszne śniadanie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.