Kacze udka duszone w mleczku kokosowym

Bardzo lubię wykorzystywać orientalne, szczególnie tajskie inspiracje. Szczerze polecam spróbować tej kaczki, mimo , że bardzo trudno było ja sfotografować, bo duszone mięso nie jest najpiękniejsze, kaczka wyszła wyśmienita. Bardzo delikatna, miękka i aromatyczna.

kacze-udka-duszone-w-mleczku-kokosowym-1

 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 kacze udka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 4 cm imbiru startego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 pikantne papryczki
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • świeża bazylia lub/i kolendra
  • sól, 2-3 łyżki oleju sezamowego

kacze-udka-duszone-w-mleczku-kokosowym-3

 

Przygotowanie:

  1.  Kacze udka myjemy nacieramy solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na tarce imbirem. Zalewamy olejem sezamowym i odstawimy do lodówki na cała noc.
  2. Na następny dzień kaczkę obsmażamy na oleju sezamowym, by delikatnie się przyrumieniła, mieszamy bu czosnek i imbir nie za bardzo się zrumieniły , dodajemy pikantną papryczkę chili.
  3. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy pod przykryciem od około godziny do półtorej godziny, co jakiś czas mieszając. PO godzinie sprawdzamy czy mięso odchodzi od kości jeśli tak kaczka jest gotowa, jeśli nie dusimy ją nadal, co jakiś czas sprawdzając jej stan Jeśli potrzeba dolewamy troszkę wody. Przyprawiamy sosem sojowym.
  4. Kaczkę podajemy z ryżem ( np. jaśminowym) i świeżą bazylią lub/i kolendrą.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *