Karczek zapiekany w sosie grzybowym

Karczek to ulubiony kąsek mojego męża w sezonie grillowym, wiedziałam zatem, że karczek zapieczony w sosie grzybowym może mu się spodobać. No i się udało! Co więcej smakował mnie zupełnie nie “karczkowej” istocie, mięso było miękkie i bardzo delikatne, może zmienię zdanie na temat karczku!

karczek-zapiekany-w-sosie-grzybowym-2

Składniki:

  • ok 700 g karczku wieprzowego
  • 350 ml śmietany 18 %
  • 1 cebula
  • 500 g grzybów leśnych ( np. podgrzybków)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

karczek-zapiekany-w-sosie-grzybowym-4

Przygotowanie:

  1. Karczek kroimy na plastry, i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mięso solimy pieprzymy , dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz  pokrojony czosnek  i odstawiamy na 30- 60 minut.
  2. Grzyby myjemy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę po 5-6 minutach dodajemy do niej grzyby, solimy i dusimy 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do grzybów z cebulką dodajemy śmietanę , mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z kuchenki.
  3. Karczek układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy go sosem grzybowym. pieczemy go przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

karczek-zapiekany-w-sosie-grzybowym-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *