Chciałabym zmienić kilka rzeczy w mojej kuchni, a mianowicie wprowadzić do niej więcej kaszy bo tak naprawdę ją uwielbiam, więcej warzyw i owoców, co nie będzie trudne bo zbliża się wiosna, oraz ograniczyć nieco kilka niezbyt zdrowych nawyków. Zmiany chcę jednak wprowadzać stopniowo, bo wiem ,że wtedy mają one szanse rzeczywiście wejść w nawyki. Zaczynam od dzisiaj:)
Składniki:
- 150 g kaszy gryczanej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka ( ja użyłam w oliwie)
- cebulka dymka
- sól, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy w osobnych garnkach, w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.
- Cebulę obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą na 3 minutki, po tym czasie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Pieczarki z cebulą dusimy kilka minut, następnie solimy i dodajemy pieprzu ziołowego, patelnie ściągamy z kuchenki.
- Ugotowaną kaszę i soczewicę mieszamy dodajemy pieczarki z cebulą, oraz odsączonego tuńczyka.
- Całość posypujemy cebulką dymką. Myślę, że danie to może stanowić zarówno obiad jak i kolacje a także posiłek na wynos.