Kasza gryczana z soczewicą, pieczarkami i tuńczykiem

Chciałabym zmienić kilka rzeczy w mojej kuchni, a mianowicie wprowadzić do niej więcej kaszy bo tak naprawdę ją uwielbiam, więcej warzyw i owoców, co nie będzie trudne bo zbliża się wiosna, oraz ograniczyć nieco kilka niezbyt zdrowych nawyków. Zmiany chcę jednak wprowadzać stopniowo, bo wiem ,że wtedy mają one szanse rzeczywiście wejść w nawyki. Zaczynam od dzisiaj:)

kasza-gryczana-z-soczewica,-pieczarkami-i-tunczykiem-3

Składniki:

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka tuńczyka ( ja użyłam w oliwie)
  • cebulka dymka
  • sól, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

kasza-gryczana-z-soczewica,-pieczarkami-i-tunczykiem-1

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy w osobnych garnkach, w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.
  2. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą na 3 minutki, po tym czasie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Pieczarki z cebulą dusimy kilka minut, następnie solimy i dodajemy pieprzu ziołowego, patelnie ściągamy z kuchenki.
  3. Ugotowaną kaszę i soczewicę mieszamy dodajemy pieczarki z cebulą, oraz odsączonego tuńczyka.
  4. Całość posypujemy cebulką dymką. Myślę, że danie to może stanowić zarówno obiad jak i kolacje a także posiłek na wynos.

kasza-gryczana-z-soczewica,-pieczarkami-i-tunczykiem-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.