Kasza jaglana ze szparagami, cukinią i mozzarellą

Bardzo lubię szparagi najbardziej te z wody z dodatkiem beszamelu i w takiej postaci najczęściej lądują na moim talerzu znikając zaraz po tym w oka mgnieniu. Od jakiegoś czasu miałam jednak ochotę na coś innego. Chcę także poprawić troszkę moje nawyki żywieniowe, wprowadzam więcej kasz i warzyw, to może być pyszne, co potwierdza mój niekaszożerny mąż:)

kasza-jaglana-ze-szparagami,-cukinia-i-mozzarella-5

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 15 -20 zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 kulka sera mozzarella
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz kolorowy

kasza-jaglana-ze-szparagami,-cukinia-i-mozzarella-4

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przesypujemy do garna i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie.  Zalewamy 2 1/2 szklankami zimnej wody, solimy,  wstawiamy na gaz i zagotowujemy , gdy kasza zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy  ok 12 minut.
  2. Szparagi myjemy, odkrawamy łykowate części i kroimy na 4 cm kawałki. Główki odkładamy, a łodygi które będą się nieco dłużej gotować wrzucamy do kaszy w 12 minucie gotowania kaszy.
  3. Po upływie 3 minut dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 3 minuty. Kasza łącznie powinna gotować się 18 minut. Po tym czasie wyłączamy kaszę dodajemy 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek, kaszę solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Cukinie kroimy i podsmażamy na oliwie, solimy.
  5. Do ugotowanej kaszy ze szparagami dodajemy podsmażona cukinie, pokrojoną mozzarelle i świeżą bazylię.

kasza-jaglana-ze-szparagami,-cukinia-i-mozzarella-8

5 Responses to Kasza jaglana ze szparagami, cukinią i mozzarellą

  1. potwierdzam 🙂 pyszne 😀

  2. Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje. Nic tylko spróbować. Dziękuję

  3. Uwielbiam kaszę jaglaną i bardzo się cieszę, że moda na nią wreszcie się zaczęła. Twoje danie wygląda przepysznie. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

  4. O, takiego połączenia nie próbowałem. Proste, zdrowe i prawdopodobnie bardzo smaczne

  5. Co za połączenie smaków ! Z pewnością wykorzystam przepis w swojej kuchni 🙂 Do potraw mięsnych jak i sałatek polecam musztardy Develey: słodka, bawarska, ziołowa, dijon oraz miodowa. Pozdrawiam serdecznie i polecam :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *