Kokosowe muffinki brownies z migdałami

Przedstawiam kolejny eksperyment z brownies, nie chcę się za bardzo chwalić, ale wyszły cudne!! Czekoladowe szaleństwo z kokosem i migdałami, do tego proste w wykonaniu i ładnie wyglądające, uwielbiam takie wypieki 🙂

kokosowe-muffinki-brownies-z-migdalami-2

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 220 g fruktozy ( lub 300 g cukru)
  • 130 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 6 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
  • po 1 łyżeczce płatków migdałów na każdą muffinkę ( ok 12 łyżeczek)

kokosowe-muffinki-brownies-z-migdalami-10

 

Przygotowanie:

  1. W małym garnuszku roztapiamy masło i 200 g czekolady, nie podgrzewamy zbyt długo, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodajemy fruktozę, lub cukier , mieszamy i ściągamy z gazu. Zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Gdy masa nieco przestygnie wbijamy do niej po 1 jajku i miksujemy. Dodajemy 1/2 łyżeczki olejku migdałowego, oraz kakao i mąkę, miksujemy. Na sam koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ciasto łyżką.
  3. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wychodzi z niego około 12 muffinek. Można je także piec w większych  kokilkach.  Ciasto posypujemy płatkami migdałów, a migdały 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy muffinki  20 minut.  Po upieczeniu zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.


Comments

  1. Post
    Author
    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *