Przedstawiam kolejny eksperyment z brownies, nie chcę się za bardzo chwalić, ale wyszły cudne!! Czekoladowe szaleństwo z kokosem i migdałami, do tego proste w wykonaniu i ładnie wyglądające, uwielbiam takie wypieki 🙂
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 220 g fruktozy ( lub 300 g cukru)
- 130 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 6 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
- po 1 łyżeczce płatków migdałów na każdą muffinkę ( ok 12 łyżeczek)
Przygotowanie:
- W małym garnuszku roztapiamy masło i 200 g czekolady, nie podgrzewamy zbyt długo, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodajemy fruktozę, lub cukier , mieszamy i ściągamy z gazu. Zostawiamy do przestygnięcia.
- Gdy masa nieco przestygnie wbijamy do niej po 1 jajku i miksujemy. Dodajemy 1/2 łyżeczki olejku migdałowego, oraz kakao i mąkę, miksujemy. Na sam koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ciasto łyżką.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wychodzi z niego około 12 muffinek. Można je także piec w większych kokilkach. Ciasto posypujemy płatkami migdałów, a migdały 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady.
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy muffinki 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Comments
Są tak pyszne że dziwie się że udało się je sfotografować przed zjedzeniem 😀
Ale piękne!!!
Author
a jakie pyszne:) aż jestem zaskoczona!
świetne te muffinki – kokosowe = idealne ;D
O mniam, ale sie pysznie prezentują. 🙂
Ale one muszą być pyszne! Wyglądają świetnie!
i to jest w muffinkach najlepsze, że ciągle potrafią mnie zachwycać i zaskakiwać. Twoja wersja mnie dogłębnie urzeka 🙂
Coś muszę robić źle, bo za nic nie chcą się upiec…
Author
Brownies z zasady w środku są wilgotne, takie mają być, mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych:)