Jeśli chodzi o kolendrę kompletnie tracę obiektywizm, niesamowitego smaku liści kolendry nie da się w zasadzie porównać do innego zioła. Ich smak w niewielkim stopniu przypomina anyż, czuję w nich aromat cytrusowy oraz pieprzny posmak i całą gamę aromatów których nie potrafię sprecyzować. Ten specyficzny, trudny do określenia smak albo się kocha , albo nienawidzi. Nie wiem co powiedzieć tym drugim, ponieważ należę do tych pierwszych całym moim sercem
Kolendra ma wiele dobroczynnych właściwości: wspomaga pracę przewodu pokarmowego, leczy niestrawność, pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi bóle brzucha i nudności. Posiada właściwości antygrzybiczne, antyseptyczne, oczyszczające i dezynfekujące. Jest sprzymierzeńcem w walce ze złym cholesterole oraz wzmacnia płuca i śledzionę.
Do potraw dodaje się ją jak najpóźniej, ponieważ źle znosi obróbkę termiczną.
Comments
Ja też uwielbiam kolendrę! 🙂