Kolendra

kolendra-3

Jeśli chodzi o kolendrę kompletnie tracę obiektywizm, niesamowitego smaku liści kolendry nie da się w zasadzie porównać do innego zioła. Ich smak w niewielkim stopniu przypomina anyż, czuję w nich aromat cytrusowy oraz pieprzny posmak i całą gamę aromatów których nie potrafię sprecyzować. Ten specyficzny, trudny do określenia smak  albo się kocha , albo nienawidzi. Nie wiem co powiedzieć tym drugim, ponieważ należę do tych pierwszych całym moim sercem


Świeża kolendra przypomina wizualnie pietruszkę, jest od niej jednak troszkę drobniejsza i znacznie delikatniejsza. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim kuchniom azjatyckim. Stosowana w kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej stopniowo dotarła także do europy wkradając się do tejże kuchni. Świeże  liście kolendry wykorzystywane są do zup, potraw smażonych lub duszonych, drobiu, ryb, warzyw i sałatek. Najpopularniejszym daniem w którym stosuje się kolendrę jest najprawdopodobniej tajskie curry. Myślę, że warto dodać, że kolendra idealnie harmonizuje się ze świeżą miętą i bazylią. Jeśli ktoś ma ochotę zapoznać się z tym ziołem polecam zupkę.

kolendra-4

Kolendra ma wiele dobroczynnych właściwości: wspomaga pracę przewodu pokarmowego, leczy niestrawność, pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi bóle brzucha i nudności. Posiada właściwości antygrzybiczne, antyseptyczne, oczyszczające i dezynfekujące. Jest sprzymierzeńcem w walce ze złym cholesterole oraz wzmacnia płuca i śledzionę.

Do potraw dodaje się ją jak najpóźniej, ponieważ źle znosi obróbkę termiczną.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.