Kompot z jabłek i winogron

Jest coś kojącego w zapachu i smaku letniego kompotu. Wspomnienie dzieciństwa zakrada się do moich myśli.  Zapachy bardziej niż cokolwiek innego potrafią zabrać mnie w podróż w czasie i przestrzeni. Mimo tego że nie potrafię wskrzesić idealnego smaku i zapachu z dziecięcych lat, coś z tych czasów do mnie wraca, gdy gotuję kompot.

kompot z jablek i winogron 4

 

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg winogron
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki fruktozy
  • 1/2 cytryny

kompot-z-jablek-i-winogron-5

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy, dzielimy na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Ja część jabłek obrałam część zostawiłam w skórce. Używałam jabłek z własnego drzewa ich skórka nie zawsze była idealna. Jabłka skropiłam sokiem z 1/2 cytryny, by nie zmieniły koloru.
  2. Winogrona myjemy, przebieramy i zrywamy z gałązek.
  3. Owoce zalewamy wodą, słodzimy fruktozą lub cukrem i gotujemy około 20-30 minut.  Gdy kompot będzie już gotowy przelewamy go przez sitko.
  4. Kompot z jabłek i białych winogron ma mdły i blady kolor, ja osobiście lubię kolor kompotu z tych owoców, jeśli jednak komuś zależy by był bardziej wyrazisty warto dodać do niego kilka owoców jeżyn.

kompot z jablek i winogron2

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *