Kompot z malin, czereśni, agrestu i porzeczek

Mogłabym gotować ten kompot dla samego zapachu który unosi się w kuchni w trakcie przygotowania. Świeżo zebrane maliny zdominowały swoją słodką nutę całą kuchnię i zadziałały kojąco na wszystkch domowników! Czy jest coś piękniejszego od zapachu  malin?

kompot-z-malin,-czeresni,-agrestu-i-porzeczek4

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 2 garście malin
  • 2 garście czereśni
  • 2 garście czerwonych porzeczek
  • 1 garść agrestu
  • 4 kopiaste łyżki fruktozy

kompot-z-malin,-czeresni,-agrestu-i-porzeczek-5

 

Przygotowanie:

Nie ma nic prostszego od ugotowania kompotu. Owoce myjemy dokładnie, sprawdzamy czy nie mają robaków, usuwamy szypułki, a czereśnie lub wiśnie drylujemy. Do garnka nalewamy około litr wody  dodajemy owoce, słodzimy i gotujemy około 20 -25 minut. Proponuję słodzić kompot cukrem naturalnie występującym w owocach czyli fruktozą:)

Comments

  1. Rafał Bator

    W upały najbardziej preferuję szklaneczkę wiśniowego kompotu najlepiej prosto z lodówki 🙂

  2. Tossa

    Dobry mix na kompot, na pewno orzeźwiający i idealny na aktualne warunki, tym bardziej, że jest akurat środek sezonu na świeże owoce 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *