Kotleciki ryżowe z jarmużem

Lubię gdy zostaje mi ryż, często gotuję go więcej w nadzieji, że będę mogła usmażyć ryżowe kotleciki. Są idealnym daniem dla mojego 16 miesięcznego syna, i drugim śniadaniem do pracy dla męża. Tym razem wersja jarmużowo-szpinakowa. Dodajcie do kotlecików ulubionych ziaren, ja dodałam słonecznika, równie pyszne będą z sezamem lub dynią. Smacznego!

Składniki:

  •  300 g ryżu ( ważony przed gotowaniem)
  • 200 g jarmużu
  • 100 g młodego szpinaku
  • 1 jajko
  • ok 10 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonej cebuli, sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1.  Jarmuż i czosnek dusimy na oliwie z dodatkiem czosnku, warzywa solimy. Grube łodygi z jarmużu drobno kroimy.
  2. słonecznik prażymy na suchej patelni.
  3. Do zimnego ryżu dodajemy jajko, 5 łyżek płatków owsianych, jarmuż z czosnkiem, ssłonecznik, cebulę suszoną i sól. Wszystko mieszamy ręką. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i formujemy z masy kotleciki. Panierujemy je w płatkach owsianych. Smażymy na oliwie z oliwek.

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *