Kotleciki z mięsa mielonego i kaszy gryczanej w sosie pieczarkowym

No więc sama jestem zaskoczona i to pozytywnie smakiem tych kotlecików. Kiedyś, dawno temu jadłam podobne w jakiejś restauracji jednak zamiast mięsa mielonego były w nich wątróbki. Wersja z mięsem mielonym też jest świetna!

kotleciki-z-miesa-mielonego-i-kaszy-gryczanej-1

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 1/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 1/2  szklanki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • olej, sól, pieprz, świeże zioła np rozmaryn
  • koperek

kotleciki-z-miesa-mielonego-i-kaszy-gryczanej-2

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko i pozwalamy jej przestygnąć. W tym czasie przyprawiamy mięso: dodajemy do niego pokrojoną drobno 1 cebulę, 2 pieczarki starte na grubych okach, czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, 1 jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do mięsa kaszę gryczaną i także mieszamy. Formujemy kotleciki na bułce tartej, podobnie jak zwykłe kotlety mielone. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Na drugiej patelni dusimy pokrojoną drobno cebulę, po kilku minutach dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki, sos solimy i pieprzymy. Gdy pieczarki oddadzą część wody dodajemy do nich śmietanę i w razie konieczności troszkę wody. Dusimy sos kilka minut.

Kotleciki podajemy z sosem i koperkiem.

kotleciki-z-miesa-mielonego-i-kaszy-gryczanej-5

2 thoughts on “Kotleciki z mięsa mielonego i kaszy gryczanej w sosie pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website