Kotlety mielone z pieczarkami i szałwią

Warto urozmaicić czasem tradycyjnego kotleta, często wystarczy niewiele, by „coś” zmienić.  Nie lubię stagnacji, rzadko też gotuję tradycyjne dania, ten kotlet to kompromis z moim M , który tradycyjne mielone kocha. A ja lubię Go rozpieszczać. Jest to także lżejsza wersja tradycyjnego kotleta dlatego też dużo bardziej mi odpowiada. Zamiast pieczarek można dodać do kotlecików grzybów leśnych.

kotlety-mielone-z-pieczarkami-i-szalwia-5

 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz, olej

kotleciki-z-miesa-mielonego-i-kaszy-gryczanej-6

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych okach.
  2.  Cebulkę obieramy kroimy w kostkę . Pieczarki i cebulę dodajemy do mięsa, wszystko solimy i pieprzymy.
  3. Do mięsa, pieczarek i cebuli dodajemy ok 5 łyżek bułki tartej, drobno pokrojoną szałwię  i 1 jajko, wszystko dokładnie mieszamy rękami.
  4. Formujemy duże kotlety i obsypujemy je bułka tartą, smażymy na oleju do zarumienienia. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

kotlety-mielone-z-pieczarkami-i-szalwia-6kotlety-mielone-z-pieczarkami-i-szalwia-4

2 thoughts on “Kotlety mielone z pieczarkami i szałwią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website