Kotlety warzywne ze szpinaku i kaszy kuskus

Te błyskawiczne kotleciki warzywne ze szpinaku i kaszy kuskus to idealna przekąska, dodatek do dań a także wkład do warzywnego burgera. Odpowiednio przyprawione polecam je  dla dzieci , smacznego!

Składniki:

  • ok 200 g kaszy kuskus
  • 300 g mrożonego szpinaku lub poszatkowanego świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, słodka lub pikantna papryka ( w zależności czy kotleciki będziemy podawać dzieciom)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem ze szczyptą soli, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. Rozmrożony szpinak, lub świeży poszatkowany szpinak dusimy na oliwie. Przyprawiamy go czosnkiem, ziołami, jeśli lubimy i nie będziemy kotlecików podawać dzieciom pikantną papryką.
  3. Do kaszy dodajemy szpinak, składniki dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej, doprawiamy ziołami prowansalskimi.
  4. Z powstałej masy formujemy kotleciki, układamy je na papierze do pieczeni i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
  5. Kotleciki podajemy jako dodatek do obiadu zamiast kaszy lub jako wkład do burgera warzywnego. Cudnie smakują z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website