Krakersy serowe

Moją słabością są słone przekąski, nie nie ciasta, ciasteczka, torty i tary, lecz słoności szczególnie te serowe o zdecydowanym smaku. Warto prócz domowych obiadów i deserów, mieć w zanadrzu domowe, słone przekąski. Nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam ochota na  “coś słonego” :).

krakersy-serowe-10

Składniki:

  • 150 g mąki + mąka do podsyp[uwania
  • 150 g sera ( ja użyłam sera Radamer)
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • garść płatków migdałów
  • tymianek
  • sól

krakersy-serowe-1

 

Przygotowanie:

  1. Ser ścieramy na tarce o małych okach i mieszamy go z mąką. 
  2. Płatki migdałów kruszymy i prażymy na patelni.
  3. Do maki i sera dodajemy prażone migdały, sól i tymianek, mieszamy.
  4. Do wcześniej połączonych składników wkrawamy masło i szybko zagniatamy palcami, następnie wbijamy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
  5. Z zagniecionego ciasta formujemy kule , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
  6. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, na niezbyt cienki placek.  Chciałam by krakersy były większe, więc użyłam do tego szklanki.
  7. Krakersy pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 – 15 minut, wyciągamy je z piekarnika gdy się zarumienią.

krakersy-serowe-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *