Krewetki w mleczku kokosowym to dla mnie idealne połączenie delikatnego mięsa oraz delikatnego tłustego mleczka. I chociaż zdaję sobie sprawę , że to danie nie jest dietetyczne mogłabym je jeść codziennie, mleczko kokosowe ma według mnie działanie uzależniające:)
Składniki:
- 300 g gotowanych krewetek
- 100 g makaronu sojowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu rybnego ( do smaku)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub 1/2 łodygi trawy cytrynowej
- skorka z 1/4 limonki
- sok z 1/4 limonki
- olej sezamowy lub oliwa z oliwek
- świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Krewetki przelewamy wrzątkiem, i obieramy ze skorupek.
- Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy lub oliwę z oliwek i wrzucamy na nią na minutkę pokrojony w plasterki czosnek, cały czas mieszamy. Na czosnek wrzucamy obrane krewetki, a po 2-3 minutach pokrojoną cukinię, smażymy kolejne 3 minuty.
- Krewetki z cukinią zalewamy mleczkiem kokosowym, do potrawki dodajemy skórkę z limonki, sos rybny, sojowy oraz trawę cytrynową i dusimy od 5-do 10 minut. Po tym czasie ściągamy patelnie z palnika.
- Makaron sojowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu, czyli zalewamy wrzątkiem na 5 minut a następnie odcedzamy.
- Krewetki podajemy z makaronem oraz świeża kolendrą 🙂
Comments
pychotka, uwielbiam kuchnie azjatyckie, a tajską w szczególności 😀