Krewetki w mleczku kokosowym z cukinią

Krewetki w mleczku kokosowym to dla mnie idealne połączenie delikatnego mięsa oraz delikatnego tłustego mleczka. I chociaż zdaję sobie sprawę , że to danie nie jest dietetyczne mogłabym je jeść codziennie, mleczko kokosowe ma według mnie działanie uzależniające:)

krewetki-w-mleczku-kokosowym-z-cukinia-3

 

Składniki:

  • 300 g gotowanych krewetek
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sosu rybnego ( do smaku)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub 1/2 łodygi trawy cytrynowej
  • skorka z 1/4 limonki
  • sok z 1/4 limonki
  • olej sezamowy lub oliwa z oliwek
  • świeża kolendra do podania

krewetki-w-mleczku-kokosowym-z-cukinia-5

Przygotowanie:

  1.  Krewetki przelewamy wrzątkiem, i obieramy ze skorupek.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy lub oliwę z oliwek i wrzucamy na nią na minutkę pokrojony w plasterki czosnek, cały czas mieszamy. Na czosnek wrzucamy obrane krewetki, a po 2-3 minutach pokrojoną cukinię, smażymy kolejne 3 minuty.
  3. Krewetki z cukinią zalewamy mleczkiem kokosowym, do potrawki dodajemy skórkę z limonki, sos rybny, sojowy oraz trawę cytrynową i dusimy od 5-do 10 minut. Po tym czasie ściągamy patelnie z palnika.
  4. Makaron sojowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu, czyli zalewamy wrzątkiem na 5 minut a następnie odcedzamy.
  5. Krewetki podajemy z makaronem oraz świeża kolendrą 🙂

krewetki-w-mleczku-kokosowym-z-cukinia-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.