krewetki w pomidorach z makaronem ryżowym

Składniki:

250 g krewetek black tiger ( mogą być mrożone)
puszka pomidorów
opakowanie makaronu ryżowego (200 g)
pęczek pietruszki
czosnek
pikantna papryka w proszku, sól, pieprz
łyżka oliwy

To kolejne z moich dań  bardzo szybkie w przygotowaniu.  Nie ukrywam, że także dlatego bardzo je lubię, ale lubię je przede wszystkim ze względu na aromat swierzej pietruszki i ogromną jej ilość w daniu.

Przygotowanie:

Jeśli używamy krewetek mrożonych, a takie najłatwiej dostać w sklepie, zlewamy je wrzątkiem przed smażeniem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz krewetki, po około 3 minutach dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Dusimy kilka minut do rozpadnięcia się pomidorów. doprawiamy solą pieprzem i pikantną papryka w proszku , bądź świeżą.

Makaron ryżowy przygotowujemy wg. wskazań na opakowaniu. Ja zagotowałam wodę w garnku i nwłosyłam do wrzatku makaron na 3 minuty.

Łączymy sos z makaronem, posypujemy obficie pietruszką i podajemy natychmiast.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *