Dzisiaj polecam pyszne kurczaczki w pikantnej i chrupiącej panierce a’la KFC. Można je zrobić z piersi kurczaka, z pałek a także skrzydełek. Świetnie nadają się jako przekąska na imprezę oraz na wynos. Są tak samo smaczne ciepłe i zimne. Smacznego!!:)
- 2 duże piersi kurczaka (i 4 pałki kurczaka – opcjonalnie)
- 2-3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- pikantna papryka w proszku
- sól, pieprz
- ok 1 szklanki oleju
Przygotowanie:
Piersi kurczaka solimy i zanurzamy w mleku na około 30 minut. Jeśli chcemy przygotować pałki w chrupiącej panierce, podgotowujemy je najpierw w osolonej wodzie przez około 20-25 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe 2 jajka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 3/4 szklanki mąki, ciasto ma wyjść gęste, jeśli jest rzadkie dodajemy trochę mąki, dokładnie mieszamy. Ciasto naleśnikowe przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością pikantnej papryki w proszku, około 2 łyżek, a nawet więcej wszystko zależy jak pikantne kurczaczki lubimy. Płatki kukurydziany miażdżymy tłuczkiem.
Piersi kurczaka kroimy w paski, zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie w płatka kukurydzianych. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia. W przypadku pałek po ugotowaniu ich , czekamy aż trochę przestygną i postępujemy tak jak w przypadku piersi kurczaka. Polecam:)
Comments
pychotka! robię bardzo podobne i uwielbiam je 🙂
ładnie tu! i widzę że smacznie!kolejne inspiracje na świetne obiady 🙂 lubię to!
Ten blog to moje ulubione inspiracje! Dziś skusiłam się na kurczaczki w chrupiącej panierce. Serdecznie wszystkim polecam – pyszne:)