Kurczaczki w chrupiącej panierce

Dzisiaj polecam pyszne kurczaczki w pikantnej i chrupiącej panierce a’la KFC. Można je zrobić z piersi kurczaka, z pałek a także skrzydełek.  Świetnie nadają się jako przekąska na imprezę oraz na wynos. Są tak samo smaczne ciepłe i zimne. Smacznego!!:)

kurczaczki-w-chrupiacej-panierce-1 Składniki:

  • 2 duże piersi kurczaka (i 4 pałki kurczaka – opcjonalnie)
  • 2-3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 1/2 szklanki mleka
  •  2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • pikantna papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • ok 1 szklanki oleju

kurczaczki-w-chrupiacej-panierce

 

Przygotowanie:

Piersi kurczaka solimy i zanurzamy w mleku na około 30 minut. Jeśli chcemy przygotować pałki w chrupiącej panierce, podgotowujemy je najpierw w osolonej wodzie przez około 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe 2 jajka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 3/4 szklanki mąki, ciasto ma wyjść gęste, jeśli jest rzadkie dodajemy trochę mąki, dokładnie mieszamy. Ciasto naleśnikowe przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością pikantnej papryki w proszku, około 2 łyżek, a nawet więcej  wszystko zależy jak pikantne kurczaczki lubimy. Płatki kukurydziany miażdżymy tłuczkiem.

Piersi kurczaka kroimy w paski, zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie w płatka kukurydzianych. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia. W przypadku pałek po ugotowaniu ich , czekamy aż trochę przestygną i postępujemy tak jak w przypadku piersi kurczaka. Polecam:)


Comments

  1. Agnieszka

    Ten blog to moje ulubione inspiracje! Dziś skusiłam się na kurczaczki w chrupiącej panierce. Serdecznie wszystkim polecam – pyszne:)

Leave a Reply to Kinga Herok photography Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.