Kurczak w miodzie i cytrynie

Kurczak w miodzie i cytrynie to szybki sposób na ciekawy obiad lub kolację. Można w ten sposób przygotować dowolną część kurczaka. Polecam podawać go z pieczonymi z tymiankiem ziemniakami.

kurczak-w-miodzie-i-cytrynie-1

Składniki:

  • ok 1 kg kurczaka ( pałek udek, lub ćwiartek tylnych)
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki miodu ( np. gryczanego)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 suszone pomidory z oleju
  • sól, pieprz kolorowy
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek

kurczak-w-miodzie-i-cytrynie-3Przygotowanie:

  1. Kurczaka myjemy i nacieramy solą, odstawiamy na chwilę.
  2. W kubeczku mieszamy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów miód, sok z 1/2 cytryny i sól. Wszystko wlewamy do kurczaka . Kurczaka odstawiamy na 2 godziny.
  3. Po około dwóch godzinach kurczaka z marynatą miodowo-cytrynową przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na kurczaku układamy rozbity pięścią czosnek, plastry cytryny, pokrojone suszone pomidory, wszystko solimy i pieprzymy, na dno wylewamy trochę oliwy z oliwek.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut, co jakiś czas polewamy mięso. Podajemy z z pieczonymi ziemniakami.

kurczak-w-miodzie-i-cytrynie-6

Comments

  1. Mirella

    Bardzo fajna propozycja na niedzielny obiad. Nigdy nie wpadłam na połączenie drobiu z cytryną. Muszę koniecznie wypróbować. Kurczak w osiedlowym jak ta lala i tani, więc można za rozsądną cenę stworzyć wyszukane danie. Jutro odwiedziny teściowej, pora jej zaimponować 😉 dzięks!

  2. Wojciech

    Wygląda świetnie 🙂 Jadałem już kurczaka w miodzie ale tego połączenia z cytryną chyba jeszcze nie smakowałem. Swoją drogą na zdjęciach są ząbki czosnku po prostu ułożone na mięsie, bez obierania w ten sposób nie wydobędziemy chyba całego aromatu? Pierwszy raz się też spotykam z „czosnkiem rozbitym pięścią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *