kurczak w pieczarkach

Plany były inne, w końcu kurczak w pieczarkach wyszedł. Smacznego:)

Składniki dla 2 osób:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • tymianek
  • pikantna papryka mielona
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Pałki kurczaka myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub w prodiżu, ja piekłam je w prodiżu. Przyprawiamy solą, pieprzem kolorowym, ostrą, mieloną papryką i czosnkiem, przeciśniętym przez praskę lub pokrojonym w cienkie plasterki.  Możemy doprawić kurczaka także kilkoma suszonymi grzybami. Podpiekamy go około 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę, pieczemy kolejnych 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki w całości lub przekrojone na połowę  i pieczemy około 25 minut. Wszystko zależy od wielkości pałek, można do tego przepisu użyć także piersi z kurczaka lub skrzydełek.

Kurczaka podajemy z ziemniaczkami, lub kaszką kuskus.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.