Kurczak z kurkami na ryżu

 

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g kurek
  • 100 g ryżu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sol, pieprz

Sekret tego bardzo prostego a jednocześnie pysznego dania polega na tym że nie możemy smażyć kurczaka ani dusić kurek zbyt długo, co powoduje że danie jest błyskawiczne w przygotowaniu.

Przygotowanie:

Obieramy i kroimy cebulę bardzo drobniutko, by można ją było szybko poddusić. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię.

Myjemy kroimy i przyprawiamy mięso z kurczaka, przyprawiam je tylko solą, pieprzem i czosnkiem, używam prostych przypraw bo w tym daniu najważniejsze jest dla mnie wydobycie smaku kurek. Wrzucam mieso do podduszonej cebulki. Kurczaka dusimy do 10 minut, wszystko zależy od wielkości ognia i patelni.

Bardzo dokładnie myjemy kurki i dodajemy je do mięsa na 2 minuty. Po tym czasie wlewamy na patelnie śmietanie rozrobioną z mąką. Trzeba dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie by nie powstały grudki. Doprowadzamy całość do wrzenia i potrawa jest w zasadzie gotowa. Ja lubię to danie z ryżem, ale można je podać z kaszą gryczaną, makaronem lub na grzankach.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.