Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa której nigdy nie brakuje na naszym stole podczas Świat Bożego Narodzenia. Uwielbiam mak, orzechy i miód także jest to jedno z moich ulubionych dań. Muszę jednak przyznać ze mniej kuszą mnie makówki , myślę, że to właśnie siła tradycji. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście kutii zachęcam do spróbowania-przepadniecie! Co u was z makiem na święta? Kutia czy makówki? Jestem bardzo ciekawa 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy ( bez łusek)
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 1/2 szklanka miodu
  • 1 laska wanilii
  • ok 100 g orzechów ( migdały, orzechy laskowe, włoskie)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kila suszonych fig
  • kilka suszonych daktyli
  • 500 ml mleka do sparzenia maku

Przygotowanie:

  1. Pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i dostawiamy na noc. Gdy pszenica napęcznieje gotujemy ją w wodzie w której się moczyła przez około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od pszenicy.
  2. Mak mielony zalewamy wrzącym mlekiem i także  odstawiamy na noc do namoczenia. Po namoczeniu odsączamy go dokładnie za pomocą gazy.
  3. Rodzynki możemy namoczyć w rumie.
  4. Orzechy i bakalie siekamy.
  5. Do maku dodajemy orzechy bakalie i wanilię – mieszamy. Tak przygotowany mak dodajemy do pszenicy.
  6. Każdą porcje kutii dosładzam miodem przed podaniem by w trakcie przechowywania kasza nie twardniała od miodu. Dzięki temu trikowi kutia zachowa także dłużej świeżość.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *