Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa której nigdy nie brakuje na naszym stole podczas Świat Bożego Narodzenia. Uwielbiam mak, orzechy i miód także jest to jedno z moich ulubionych dań. Muszę jednak przyznać ze mniej kuszą mnie makówki , myślę, że to właśnie siła tradycji. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście kutii zachęcam do spróbowania-przepadniecie! Co u was z makiem na święta? Kutia czy makówki? Jestem bardzo ciekawa 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy ( bez łusek)
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 1/2 szklanka miodu
  • 1 laska wanilii
  • ok 100 g orzechów ( migdały, orzechy laskowe, włoskie)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kila suszonych fig
  • kilka suszonych daktyli
  • 500 ml mleka do sparzenia maku

Przygotowanie:

  1. Pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i dostawiamy na noc. Gdy pszenica napęcznieje gotujemy ją w wodzie w której się moczyła przez około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od pszenicy.
  2. Mak mielony zalewamy wrzącym mlekiem i także  odstawiamy na noc do namoczenia. Po namoczeniu odsączamy go dokładnie za pomocą gazy.
  3. Rodzynki możemy namoczyć w rumie.
  4. Orzechy i bakalie siekamy.
  5. Do maku dodajemy orzechy bakalie i wanilię – mieszamy. Tak przygotowany mak dodajemy do pszenicy.
  6. Każdą porcje kutii dosładzam miodem przed podaniem by w trakcie przechowywania kasza nie twardniała od miodu. Dzięki temu trikowi kutia zachowa także dłużej świeżość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *