Lasagne z mięsem mielonym i pomidorami

Tak się cieszę , że już wiosna, w zasadzie po temperaturach sądząc lato:) Uwielbiam długie słoneczne dnie, no i światło do zdjęć nareszcie jest !!! Myślę, że urodziłam się w złym klimacie, może powinnam urodzić się we Włoszech? Dziś inspiracja włoska:)

lasagne-z-miesem-mielonym-i-pomidorami-2

Składniki:

  •  1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ok 12 płatów makaronu na lasagne
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 250 ml śmietany 12 %
  • 60 ml mleka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok 200 g sera żółtego
  • oliwaz oliwek
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • świerze oregano

lasagne-z-miesem-mielonym-i-pomidorami-5

 

Przygotowanie:

  1. Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy kilka minut na oliwie. Dodajemy mięso mielone, które solimy, pieprzymy, dodajemy do niego zioła, oraz czosnek. Smażymy je przez ok 10 minut.
  3. Po tym czasie dodajmy do mięsa 1 puszkę pomidorów i dusimy jeszcze 5 minut. Sciągamy mięso z kuchenki.
  4. Puszkę drobno krojonych pomidorów bez skórki mieszamy  z 3 łyżkami śmietany, sos solimy.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce.
  6. Na dno naczynia do pieczenia wylewamy 3 łyżki sosu, na nim układamy pierwszą warstwę makaronu , a na nim mięso z pomidorami oraz zółty ser. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
  7. Lasagnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Po około 15 minutach  pieczenia zalewamy ją resztą śmietany z mlekiem, na wierzchu układamy pomidorki i kontynuujemy pieczenie.

lasagne-z-miesem-mielonym-i-pomidorami-9lasagne-z-miesem-mielonym-i-pomidorami-7

3 thoughts on “Lasagne z mięsem mielonym i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website